Opdrachtgever: Woningcorporatie Wierden en Borgen
Betrokkenen: Corporatie
Projectbeschrijving: Begeleiding bij positionering facilitaire afdeling
Projectbeschrijving
Het werkgebied van de woningstichting bestrijkt een groot deel van Noordwest-Groningen. De woningvoorraad is verspreid over zes gemeenten met in totaal circa 60 kernen. De woningstichting heeft (na de fusie) behoefte aan een actualisatie van haar strategisch voorraadbeleid, waarbij een goede aansluiting op de nieuwe ondernemingsstrategie van belang is. Ellen Olde Bijvank is gevraagd de ontwikkeling van strategisch voorraadbeleid te begeleiden, waarbij aandacht voor de implementatie integraal onderdeel uitmaakt van de opdracht. Om een organisatiebreed draagvlak te creëren, zijn medewerkers al vanaf het begin bij het traject betrokken.
Werkwijze
In het traject is bijzondere aandacht uitgegaan naar de specifieke kenmerken van de zes verschillende gemeenten. Indien aanwezig heeft afstemming plaatsgevonden met bestaande woonvisies en –plannen. In het licht van recente en verwachte marktontwikkelingen is krimp van de bevolking een belangrijk gegeven. Alvorens strategieën per complex op te stellen, zijn de beleidskaders vastgesteld. Eén van deze beleidsuitgangspunten is dat het in stand houden van bezit, in kernen waar de vraag wegvalt, niet legitiem is.
In voorbereiding op de strategiebepaling is in grove lijnen geschetst welke ontwikkelingsrichting Wierden en Borgen voor de verschillende kernen in haar werkgebied voorziet (groei, stabilisatie of krimp). Deze ontwikkelingsrichting vormde een bruikbaar kader voor de strategische keuzen die daarna op complexniveau zijn gemaakt.
Resulaten
Bereikte resultaten in dit project zijn:
- Analyse van het woningaanbod en een confrontatie met een geprognosticeerde vraag heeft geleid tot een inschatting van de woonbehoefte in de regio in 2020.
- Tijdens de beleidsdag zijn de beleidskaders verkend die richting hebben gegeven aan het strategisch voorraadbeleid. Er zijn keuzes gemaakt hoe met mogelijke krimp om te gaan. Per kern is een visie ontwikkeld op de toekomstige ontwikkeling, daarbinnen zijn de gewenste voorkeursstrategie(en) voor de complexen aangegeven (verkoop, herstructurering, nieuwbouw etc.).
- Er heeft afstemming plaatsgevonden met de inventarisatie van energieprestaties en resultaten hiervan zijn geïntegreerd met het strategisch voorraadbeleid en de meerjarenplanning en onderhoudsbegroting.
Het eindresultaat is een helder voorraadbeleidsplan dat rekening houdt met gebiedsspecifieke kenmerken. En er is een concrete vertaalslag naar de complexbeheerplannen gemaakt waarin strategieën op complexniveau zijn uitgewerkt. Voor zowel de woningstichting, de gemeenten als externe partners zal helder zijn waar de woningstichting voor staat en welke acties op termijn zijn te verwachten.