Opdrachtgever: Gemeente Bergen op Zoom
Betrokkenen: Gemeenten
Projectbeschrijving
Gemeentelijk vastgoed bestaat uit een breed palet van gebouwen (scholen, het stadhuis, monumentale panden en sport- en welzijnsaccommodaties). Van origine is de organisatie en het beheer van dergelijk vastgoed versnipperd over de sectoren ondergebracht en is er weinig overzicht van de portefeuille. De gemeente had zich als doel gesteld om dit tij te keren en meer (financieel en maatschappelijk) rendement uit het vastgoed te halen.
Nieuwe vraagstukken
Na het verkrijgen van een eerste beeld van het huidige bezit, was er een visie nodig over hoe de gemeente in de toekomst met haar vastgoed om wilde gaan. Vragen waarop een antwoord moest komen, waren: “Hoe kunnen wij het vastgoedbeleid het beste vormgeven?”, “Waar dient rekening mee te worden gehouden bij de implementatie van nieuw beleid?”, “Op welke manier kan de Toegevoegde Waarde met vastgoed worden gerealiseerd?” en “Hoe worden risico’s beheerst (technisch, functioneel, juridisch, financieel)?”.
Resultaten
Rendement door samenwerking
Met ondersteuning van Ellen Olde Bijvank was eerst een onderzoek gestart naar de huidige werkwijze rond vastgoed binnen de gemeente en zijn door middel van workshops veel ideeën naar voren gekomen over de gewenste toekomst. Kenmerkend voor haar aanpak was de resultaatsgerichtheid, waarbij de samenwerking tussen de sectoren een belangrijk vertrekpunt was. Veruit de meeste ambtenaren toonden tijdens het traject bereidheid om over hun eigen afdeling heen te kijken. Ook de goede samenwerking tussen de Ellen en de interne adviseur droeg in belangrijke mate bij aan het resultaat en borgt dat de adviezen in de praktijk uitvoerbaar zijn.
Vastgoed draagt bij aan strategische doelstellingen
Het professionaliseren van het vastgoed bij de gemeente Bergen op Zoom heeft impact op de gemeentelijke organisatie en het vraagt van ambtenaren een omslag in denken en doen. Al tijdens de planfase is hier in de aanpak rekening mee gehouden. Het plan voor de toekomstige organisatorische inbedding van het vastgoed is ambitieus én realistisch. Op deze manier blijft vastgoed in de toekomst niet alleen een kostenpost, maar wordt het een belangrijk middel waarmee de gemeente een flinke impuls kan geven aan het realiseren van haar strategische doelstellingen. De gemeenteraad heeft de adviezen overgenomen en inmiddels bestaat de afdeling Vastgoed en Projecten al weer een aantal jaar.
Quote van de opdrachtgever
“Wij wilden een interactieve aanpak en die is er vanaf het begin ook geweest. Het mooie aan de werkwijze van Ellen was dat de formele projectstructuur smal bleef, terwijl wij via workshops veel collega’s konden informeren en zo ook goede ideeën kregen aangereikt. Samen met de kennis van Ellen over vastgoedvraagstukken en de manier waarop deze organisatorisch vorm kunnen krijgen, is er een logisch opgebouwd advies tot stand gekomen. Er is breed draagvlak voor en daar heeft deze werkwijze zeker toe bijgedragen.”