Opdrachtgever: DrieGasthuizenGroep
Betrokkenen: Zorgorganisatie
Projectbeschrijving:
Binnen DrieGasthuizenGroep was al een proces in gang gezet waarbij gestructureerd en bedrijfsmatig naar het Vastgoed wordt gekeken. Door de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en met name de veranderingen in de financiering van het zorgvastgoed is het nu nog noodzakelijker om een verantwoord vastgoedbeleid te voeren en zelf goed afgewogen investeringsbeslissingen te kunnen nemen. DrieGasthuizenGroep wilde haar strategisch vastgoedplan daarom herijken. Zij koos er voor om dit plan zelf te schrijven zodat kennis intern blijft behouden. Tegelijkertijd was zij op zoek naar een extern adviseur die op afstand de kwaliteit van het plan mee kon helpen bewaken. In Ellen Olde Bijvank had zij deze adviseur gevonden.
Werkwijze
Tijdens de eerste bijeenkomst heeft Ellen Olde Bijvank een aantal verschillende voorbeeld huisvestingsplannen laten zien, evenals hoe DGG haar bestaande vastgoed kan inventariseren en welke elementen in de inventarisatie het beste kunnen worden meegenomen. Op basis van de voorbeelden hebben we gezamenlijk een eerste concept inhoudsopgave bepaald. Tevens hebben we een aanzet gemaakt van een SWOT en de consequenties daarvan voor het vastgoed helder gemaakt.
De vastgoedadviseur van DGG is daarna zelf aan de slag gegaan. In totaal zijn we daarna nog drie keer bij elkaar geweest. De rol van Ellen Olde Bijvank bestond uit het helpen structureren, inhoudelijk adviezen te geven, mee te lezen plus teksten te becommentariëren. Ook is meegedacht over de doorrekening die nodig was ten behoeve van de financiële paragraaf en hoe de vastgoedingrepen zichtbaar moeten worden gemaakt in het kasstromenoverzicht.
Resultaat
Binnen DrieGasthuizenGroep was al langer een proces in gang gezet waarbij gestructureerd en bedrijfsmatig naar het Vastgoed wordt gekeken. Door het strategisch vastgoedplan zijn de zaken inzichtelijk en vergelijkbaar gemaakt en gecombineerd in één overzichtelijk rapport. Ook is een complexenboek opgesteld van de zorgpanden van DGG, dit geeft een goed totaalbeeld. Hierin zijn naast harde feiten (zoals bezetting, bouwjaar, boekwaarde e.d.) ook kwalitatieve gegevens vastgelegd, zoals functionele kwaliteit, belevingswaarde en ligging in de markt. Hierdoor was het mogelijk per pand gedegen keuzes te maken. Veel gegevens en toekomstbeelden waren niet geheel onbekend, maar nu is het vastgelegd en ook getoetst of het past binnen de visie van DGG. In de komende jaren staan namelijk grote vastgoedinvesteringen gepland, zowel in nieuwbouw als renovatie van bestaande complexen. Het huidige investeringsprogramma blijkt goed haalbaar, zeker nu recent het besluit is genomen te stoppen met de ontwikkeling van één van de locaties. Het plan is besproken met het management en men was enthousiast over de gedegen aanpak en inhoud.