Opdrachtgever: DSV/Verzorgd leven te Katwijk
Betrokkenen: Zorgorganisatie
Projectbeschrijving
DSV/verzorgd leven in Katwijk e.o. kampt als gevolg van het overheidsbeleid met leegstand.
Als DSV niets doet ontstaat er nog meer leegstand dan nu al het geval is, met inkomstenderving als gevolg. Een alternatief is dat DSV de vrijkomende intramurale appartementen zelf rechtstreeks gaat verhuren aan (extramurale) cliënten. Er komt veel bij kijken om dit binnen de bestaande woonzorgcentra vorm te geven. Het is belangrijk om in deze fase tot goed overwogen keuzes te komen, zodat DSV tijdig op de toekomst is voorbereid en geen overhaaste beslissingen neemt, die later lastig zijn terug te draaien. Vanwege haar ruime ervaring is Ellen Olde Bijvank gevraagd DSV bij dit proces te begeleiden.
Werkwijze: pragmatische aanpak: Salem als pilotlocatie
Momenteel staan er nog veel mensen met ZZP 1 tot en met 3 op de wachtlijst. Het plan is om deze groep een goed alternatief te bieden voor het traditionele intramurale aanbod en zorg te gaan bieden middels het uitgangspunt van scheiden van wonen en zorg. Door ons in eerste instantie op één locatie te focussen, is het mogelijk snelheid in het proces te houden en alle concrete stappen te doorlopen die nodig zijn om daadwerkelijk een aanbod te kunnen realiseren middels het scheiden wonen en zorg. Tegelijkertijd leert DSV wat er zoal bij scheiden van wonen en zorg komt kijken en ontwikkelen we de basisdocumenten op een dusdanige manier dat deze ook makkelijk zijn in te zetten bij de eventuele verdere uitrol van scheiden wonen en zorg binnen de andere locaties van DSV.
Met een doorlooptijd van ruim 3 maanden en een gemiddelde inzet van Ellen Olde Bijvank van 1 dag per week, hebben we alle voorbereidingen getroffen die nodig waren om tot een eerste verhuur te kunnen komen. Nadat we gestart waren met één bijeenkomst waarin een brede vertegenwoordiging van medewerkers was betrokken, zijn we daarna in een kleiner werkgroep verband verder gegaan. In een zestal bijeenkomsten hebben we alle stappen doorlopen die vermeld stonden in de checklist ‘Scheiden wonen en zorg’. Ellen Olde Bijvank nam in dit proces het voortouw, stelden conceptcontracten en notities op en begeleidde de discussie rond de veelheid aan te maken keuzes. Per keer werden heldere afspraken gemaakt welke actiepunten verder door wie zouden worden opgepakt en het voordeel van dit traject was dat er een stagiaire aanwezig was die pro-actief delen van de uitvoer op zich heeft genomen.
Resultaten
Als één van de eerste stappen is een SWOT-analyse voor de betreffende locatie uitgevoerd. Hieruit kwam eenduidig naar voren dat de locatie en organisatie geschikt zijn om op deze locatie rechtstreeks appartementen te gaan verhuren aan cliënten. Daarna zijn alle stappen van hoofdstap 2 (stap 1 tot en met 7 en alle deelstappen) van de checklist besproken, zijn keuzes gemaakt en is het managementteam inmiddels akkoord met de gerealiseerde resultaten. Concreet betekent dit onder meer dat:
- getoetst is of verhuring mogelijk is (bestemmingsplan en huisvestingsverordening)
- de huurprijs is vastgesteld en een huurovereenkomst met algemene bepalingen zijn opgesteld (gebruik makend van de ROZ standaard, maar aangevuld met zorg-specifieke aspecten).
- het integrale service en dienstenarrangement is opgesteld, waarbij tevens zichtbaar is gemaakt welke consequenties het pakket heeft voor de betaalbaarheid voor cliënten.
- een brief is opgesteld die College Sanering informeert om goedkeuring te krijgen voor de te vragen huren.
- in beeld is gebracht welke (in dit geval kleine ingrepen) nodig zijn om verhuur mogelijk te maken.
- ook nog andere thema’s aan bod geweest die verdere professionalisering vragen, denk aan zaken als verhuurbeleid, toewijzingsbeleid en communicatiebeleid.
- de resultaten in de Raad van Toezicht in september 2014 zijn besproken en dat na akkoord inmiddels de eerste verhuring in gang is gezet.