Opdrachtgever: Woningstichting Nieuwkoop
Betrokkenen: Woningcorporaties
Projectbeschrijving:
‘Wij willen iedere week 21 dagdelen lang een reurige ontmoetingsplek zijn’
Woningstichting Nieuwkoop gaf samen met Stichting Kulturhus Nieuwkoop, WIJdezorg en de bibliotheek gestalte aan de ontwikkeling van een kulturhus. Het programma bestaat uit koop- en huurwoningen, bedrijfsruimtes voor maatschappelijke dienstverlening, zorgwoningen, PG-units en appartementen voor bewoners met een somatische indicatie.
Rol Ellen Olde Bijvank
Ellen Olde Bijvank is vooral in het begin betrokken geweest bij het samenbrengen van partijen om gezamenlijk tot een visie te komen. Nadat een door alle partijen gedragen visiedocument was opgesteld kon verder gewerkt worden aan het voorlopig ontwerp. Voordat tot bouw werd overgegaan, zijn alvast nadere afspraken gemaakt over de huur en is een en ander vastgelegd in een door mij opgestelde samenwerkingsovereenkomst.
Daarnaast heeft Ellen Olde Bijvank samen met partijen gekeken naar mogelijke beheervarianten. Een goed beheer en duidelijke verwachtingen ten aanzien van de organisatie rondom activiteiten zijn namelijk de sleutel tot het succes van het kulturhus. Bij het beheer hebben we onderscheid gemaakt tussen eigenaarbeheer, facilitair beheer, exploitatiebeheer en programmabeheer. Alle daarmee samenhangende aspecten zijn in een handige checklist inzichtelijk gemaakt. Dit document bleef de gehele periode een belangrijke leidraad om in het beheer volgtijdelijk alle benodigde stappen te kunnen nemen.
Resultaten
Heldere uitgangspunten
Belangrijk resultaat dat zeker heeft bijgedragen tot het succes van het kulturhus was de tijdige aandacht voor de programmering en het beheer. Door gebruikers vanaf een vroeg stadium te laten nadenken over het beheer, konden belangrijke aspecten hiervan ook al tijdig in het programma van eisen worden meegenomen. Ook de heldere uitgangspunten hoe partijen over het beheer dachten, droegen bij aan doelmatig ruimtegebruik en inzet van mensen. Belangrijkste keuzes die zijn gemaakt:
- Zoveel mogelijk gezamenlijk gebruik van ruimten;
- Zoveel mogelijk beheertaken worden gezamenlijk opgepakt (ruimtebeheer, schoonmaak, groenvoorziening, postverzorging, risicobeheer, ict, et cetera);
- De daadwerkelijke uitvoer van het beheer wordt overgedragen aan Stichting Kulturhus Nieuwkoop;
- De kosten van het gezamenlijk beheer worden over de participanten verdisconteerd.
Inmiddels heeft er een feestelijke opening plaatsgevonden bij de opening van het gebouw. De Stichting Kulturhus (bestaande uit lokaal betrokken bestuursleden) is in positie gebracht en vervult met verve haar rol. Er vinden al uiteenlopende activiteiten in het gebouw plaats en mede vanwege de zorgvuldige aandacht voor het beheer kunnen inwoners genieten van een mooi en levendig gebouw, voor en door Nieuwkopers zelf vormgegeven.
Voor meer informatie over het gebouw, de deelnemers en de activiteiten, zie http://www.kaleidoskoop-nieuwkoop.nl/