Opdrachtgever: Beweging 3.0
Betrokkenen: Zorgorganisatie (locatiemanagement, RvB, MT, medewerkers)
Projectbeschrijving
Nadat Ellen Olde Bijvank ondersteuning heeft geboden bij de ontwikkeling van een drietal verschillende woonzorglocaties van Beweging 3.0 (t.b.v. nieuwbouwontwikkeling) ontstond er de behoefte naast vastgoedontwikkeling ook meer zicht te krijgen op de gewenste zorg- en dienstverlening. Vastgoed is ‘slechts’ een middel. Echter om goede keuzes te kunnen maken, dienen vastgoed en andere keuzes rond de organisatie van de zorg in goede samenhang te worden gemaakt. Vanwege haar eerdere betrokkenheid en dat Ellen Olde Bijvank ook ervaring heeft met visie- en organisatieontwikkeling is zij gevraagd of zij wil ondersteunen bij het opstellen van een Beweging 3.0 breed woonwerkconcept. Het doel van dit woonwerkconcept is tweeledig: Dit document biedt belangrijke informatie bij bouwplannen en is zo een toetsingskader bij verbouw en nieuwbouw. Ook geeft het handvatten voor transformatie van de gehele zorg en alle ondersteunende processen. Daarmee is het concept ook bedoeld om te gebruiken als uitgangspunt om collega’s in de zorg mee te nemen in alle veranderingen. Het kan dan dus ook ingezet worden als basic voor gesprekken met de teams.
Aanpak: zorgverlening en ontwikkeling vastgoed zijn integraal met elkaar verbonden
Er is uitgegaan van de koers en de leidende principes van Beweging 3.0. Middels interviews en tijdens diverse interactieve sessies in verschillende samenstellingen is middels themabijeenkomsten een concretiseringsslag gemaakt in de benadering van de bewoner plus familie en zijn in de zorg- en dienstverlening wat andere accenten gelegd. Eigenlijk kan het gezien worden als vertaling van al langer gedeelde visies die in de Koers waren opgetekend, maar nog onvoldoende expliciet waren uitgewerkt. In het huidige woonwerkconcept zijn ook actuele trends en inzichten meegenomen. Maatschappelijke ontwikkelingen die de primaire processen de komende jaren gaan beïnvloeden zijn bijvoorbeeld toenemende krapte op de arbeidsmarkt, hogere eisen die aan de zorg worden gesteld, innovatieve ontwikkelingen binnen zorgtechnologie en het kabinetsprogramma Wonen en Zorg voor Ouderen (WOZO). Gezien het iteratieve proces heeft dit document een beperkte houdbaarheid. Dit document levert wederom weer input voor de Koers. Heractualisatie van de koers kan opnieuw weer andere inzichten geven of een verdieping geven van dit document.
Resultaten
- Er is een toetsingskader voor ver-/nieuwbouw opgesteld dat tevens een handvat is voor de zorg- en ondersteunende processen (vastgoed en inzet m2, inrichting, facilitair, hrm en bijvoorbeeld inzet zorgtechnologie en ict etc.).
- Er ligt een breed door MT gedragen document dat richting biedt voor verdere doorontwikkeling van locaties, zorgverlening en de dienstverlening (intern en extern).
- Hoewel locatieontwikkeling binnen zowel bestaande als nieuwbouw altijd maatwerk blijft, ‘bespaart’ dit document verder kostbare tijd omdat niet elke locatie opnieuw het wiel meer hoeft uit te vinden en/of dat veel tijd aan uiteenlopende discussie verloren gaat.