Opdrachtgever: Futura
Betrokkenen: Zestal woningcorporaties in Brabant
Projectbeschrijving
Er is door de Futuracorporaties aangegeven dat zij het belangrijk vinden levensloopbestendige woningen te willen realiseren. De bewoners moeten zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen en de woning moet ook geschikt zijn voor de opeenvolgende bewoners.
Om dit te realiseren is afgesproken dat de corporaties gezamenlijk een functioneel Programma van Eisen opstellen, waarin basisafspraken worden gemaakt ten aanzien van de kwaliteit van de woningen. Allereerst biedt dit meer duidelijkheid voor de (potentiële) klant omdat deze op de hoogte is van de minimale kwaliteitseisen bij nieuwbouw. Daarnaast zal het voor de corporatie ook tijd en kosten kunnen besparen in de totale planvoorbereiding van nieuwbouw. Met het collectief PvE worden de Futuracorporaties behoed voor belangrijke ontwerpfouten die op langere termijn grootscheepse renovatie en/of slechte verhuurbaarheid kunnen voorkomen.
Werkwijze
Met de stuurgroep zijn allereerst de kaders van het project vastgesteld. Kaders betroffen onder meer: het ambitieniveau, de doelgroepbepaling, relatie met woonkeur, belangrijkste ontwerpcriteria, opbouw van de pluspakketten, kostenconsequenties etc. De projectgroep heeft het collectief PvE verder opgesteld. Ellen Olde Bijvank heeft zowel in de stuurgroep als in de projectgroep een trekkende rol vervuld en leverde een inhoudelijke bijdrage op basis van ervaringen in soortgelijke projecten. Nadat het PvE in concept gereed was zijn kostenconsequenties in beeld gebracht en is het PvE getoetst op (ontwerptechnische) haalbaarheid. Met de resultaten hiervan kon het PvE definitief worden opgesteld.
Resultaat
Allereerst is het collectief PvE nu in concept gereed en zijn de gevolgen voor kosten en ontwerpconsequenties reeds in beeld gebracht. De genoemde haalbaarheidstoets vergroot de kans op de daadwerkelijke toepassing van het PvE aanzienlijk. Bovendien heeft het ontwikkelen van het PvE al een belangrijke meerwaarde opgeleverd in de kennisvermeerdering van de projectgroepleden. Vooral de discussie over de eisen en het weten waarom bepaalde eisen zijn opgenomen, stimuleert het feitelijk gebruiken ervan (en behoed de corporaties dus voor belangrijke ontwerpfouten). Het PvE is overzichtelijk in een schema verwerkt zodat het een werkbaar instrument is voor de architect en het bouwteam. In een aanvullende notitie staan de belangrijkste eisen toegelicht, zodat ook inzicht wordt gegeven in het belang van deze eisen.
Na definitieve besluitvorming over het opgestelde PvE door het bestuur, is in een zestal pilots het PvE toegepast. Dit leverde veel inzichten op en droeg bij aan verdere professionalisering van het gebruik van de referentiekwaliteit.