Opdrachtgever: Woningcorporatie AlleeWonen
Betrokkenen: Corporatie
Projectbeschrijving
AlleeWonen is actief in de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed en wil inzicht krijgen in de rol die zij wil spelen in het breed beheer van dit type vastgoed. Onder breed beheer wordt verstaan eigenaarsbeheer, maar ook VvE-beheer van maatschappelijk vastgoed en BOG, programmabeheer en facilitair beheer.
Concrete aanleiding om deze visie juist op dit moment te ontwikkelen is dat zijj aan de vooravond staan van de ontwikkeling van de Welzijn en Zorgboulevard Stadsoevers, waar professioneel (breed) beheer in belangrijke mate bijdraagt aan het succes van het initiatief. Naast dat er bij het beheervraagstuk veel zaken geregeld moeten worden, brengt het ook kosten met zich mee die door gebruikers snel als ‘extra’ worden beschouwd. Om het gebruik van multifunctionele centra tot een succes te maken willen zij gebruikers zoveel mogelijk ontzorgen en transparant zijn hoe zij met beheerkosten om gaan. AlleeWonen had daarom de behoefte meer zicht te krijgen op hun eigen rol in het breed beheer en wat dat concreet betekent voor de activiteiten die zij hierin wil gaan ontplooien.
Resultaten
In de aanpak is ervan uitgegaan dat het beheer niet op zichzelf staat. Het moet aansluiten bij de organisatiedoelstellingen en rekening houden met zowel de ontwikkelingen die zich (op facilitair gebied) in de omgeving voordoen als rekening houden met de (on)mogelijkheden die AlleeWonen van zichzelf met zich meebrengt. Zie figuur.
Om tot het hiervoor beschreven resultaat te komen, is een aantal workshops gehouden die per keer een stap verder zijn gegaan in de beantwoording van onderstaande vragen:
- Het formuleren van de visie op het beheer die aansluit bij de strategische doelstellingen van AlleeWonen (bepalen facilitaire doelstellingen, rolopvatting en visie op de gewenste werkwijze).
- Er is een voorstel voor een passende beheervorm.
- Nadat er op hoofdlijnen overeenstemming was over de gewenste beheervorm, is samen met een brede vertegenwoordiging van medewerkers de organisatie van het beheer verder uitgewerkt: positie in de organisatie, relatie met andere afdelingen, benodigde capaciteit, et cetera (groeimodel).
- Tot slot zijn aanbevelingen gedaan voor zaken die de komende periode aangepakt kunnen worden en/of voor verbetering in aanmerking komen (onderscheiden naar aanbevelingen voor de korte en lange termijn).
Het eindresultaat is een breed gedragen opvatting over de rol- en taakopvatting en biedt voor de komende jaren de aanknopingspunten om het facilitair beheer voor maatschappelijk vastgoed nog beter te professionaliseren en intern te organiseren.