Opdrachtgever: Beter Wonen Vechtdal
Betrokkenen: Plaatselijk Belang, Baalderborg Groep en andere belanghouders
Projectbeschrijving
Op basis van een burgerinitiatief bleek dat er in Kloosterhaar (een dorp met 1.500 inwoners) behoefte te zijn aan voorzieningen voor ouderen en voor mensen met een beperking waarbij er de wens is dat er 24 uur per dag zorgmogelijkheden binnen het dorp aanwezig zijn. Mede op basis van voorgaande heeft Beter Wonen Vechtdal al in 2017 twee keer vijf seniorenwoningen gerealiseerd aan de Schoolstraat, midden in het dorp. Nu is er het plan een kleinschalige woonzorgvoorziening te realiseren. Beter Wonen Vechtdal is door Plaatselijk Belang benaderd of zij mogelijkheden zien deze te kunnen en willen bouwen en exploiteren.
Voor de woningcorporatie was het lastig te voorzien in hoeverre de vraag in deze tijd en in dit dorp realistisch is, mede ook in het licht van het sterk veranderende speelveld rond zorgvastgoed en voorzieningen. Vanwege haar jarenlange expertise op het gebied van vastgoed, zorg en welzijn en omdat zij goed bekend is met de lokale context is Ellen Olde Bijvank gevraagd het haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.
Werkwijze: mix van werkmethoden geeft uitgebreid beeld t.a.v. de haalbaarheid
Om goed zicht te krijgen op de diverse te onderzoeken deelaspecten heeft Ellen Olde Bijvank een mix van werkmethoden gebruikt. Naast deskresearch (inventariseren landelijke en lokale beleidsnotities en wet-/regelgeving) is een marktverkenning uitgevoerd. Daarnaast zijn er interviews gehouden met de belangrijkste belanghouders en zijn telefonische interviews gehouden met inhoudelijke experts en ervaringsdeskundigen die zicht hebben op de exploiteerbaarheid van dit soort kleinschalige voorzieningen. Alle zaken zijn, waar mogelijk, objectief toetsbaar gemaakt.
Resultaten: goed inzicht in harde én zachte aspecten die de haalbaarheid bepalen
Het is gebleken dat de haalbaarheid van het initiatief van veel factoren afhangt. Dan gaat het om harde aspecten als demografie, marktontwikkeling (lokale vraag én aanbod), huurafspraken etcetera, echter ook om zachte aspecten als ontstaansgeschiedenis van het plan, vaardigheden van de samenwerkingspartners en de samenwerkingsdynamiek.
De aan het onderzoek deelgenomen organisaties geven aan dat zij het een zorgvuldig rapport vinden. Het geeft een uitgebreid beeld van alle zaken die van invloed zijn op de haalbaarheid en daarmee gepaard gaande ontwikkelingen zijn concreet en in samenhang zichtbaar gemaakt.
Het haalbaarheidsonderzoek geeft een positieve uitkomst, hoewel in specifiek deze context zekerheden niet konden worden geboden (vooral als het gaat om de concrete marktvraag en de financiële haalbaarheid van zo’n kleine voorziening). Zowel Beter Wonen Vechtdal als betrokken organisaties hebben aangegeven de volgende stap te willen zetten naar een definitief go/no-go voor het project.
De periode erna is hard gewerkt om in de vervolgstap het plan op hoofdlijnen nader uit te werken (ruimtelijk en financieel) en afspraken te maken t.a.v. de samenwerking. In deze fase is gebleken dat met name de financiële haalbaarheid van de kleinschalige voorziening toch niet haalbaar blijkt. Er wordt in Kloosterhaar gekeken naar wat verder voor concept(en) nog mogelijk is om ouderen en mensen met een zorgvraag zo lang mogelijk thuis of in Kloosterhaar te kunnen laten wonen.