Thebe ontwikkelt een nieuw regionaal expertisecentrum voor de doelgroepen Gerontopsychiatrie, Niet Aangeboren Hersenletsel en Korsakov. Gezien de ervaring van Ellen Olde Bijvank met complexe verandervraagstukken is zij gevraagd Thebe hierbij te ondersteunen.
Beweging 3.0 heeft een grote nieuwbouwopgave waar zij zich op voorbereidt. Dat betekent dat zij nu toekomstbestendige keuzes wil maken t.a.v. beoogde woonzorgconcepten. Naast gevolgen voor de locaties heeft het ook impact op wijze van zorgverlening en diverse uiteenlopende ondersteunende processen. Dit is in samenhang uitgewerkt.
Rudolphstichting wilde graag advies inzake aansturing van de stichting en wilde onderzoeken of (nog) meer verbinding met Stichting Jeugddorp De Glind kansrijk zou zijn
Hoewel wonen de corebusiness is van woningcorporaties, vraagt de ontwikkeling en het beheer van zorgvastgoed en het huisvesten van specifieke zorgdoelgroepen om andere vaardigheden. De woningcorporatie heeft een risicoscan zorgvastgoed uitgevoerd en heeft nu goed inzicht in deze portefeuille.
Op de website staat een selectie van verrichtte werkzaamheden. In werkelijkheid heeft Ellen Olde Bijvank veel meer opdrachten uitgevoerd en verricht zij ook regelmatig losse hand- en spandiensten. Dat kan zijn vanwege haar expertise of omdat een organisatie zelf te weinig tijd heeft om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.
Woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal kreeg het verzoek een kleinschalige woonzorgvoorziening te realiseren in Kloosterhaar. Gezien het sterk veranderende speelveld van wonen en zorg heeft zij Ellen Olde Bijvank gevraagd een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.
RvC's en RvT's van woningcorporaties en zorgorganisaties laten zich bij de zelfevaluatie regelmatig ondersteunen door een externe onafhankelijke procesbegeleider. Bij deze enkele referenties t.a.v. de inzet van Ellen Olde Bijvank als begeleider.
Alle zorgorganisaties die verpleeghuiszorg bieden moeten eind 2018 over een Kwaliteitsplan beschikken. Ik heb De Koperhorst mogen ondersteunen bij de organisatie van de interactieve sessie over Kwaliteit en bij het opstellen van het Kwaliteitsplan.
Van een traditionele woonzorgaanbieder krijgen de locaties van SZMK steeds meer een eigentijds karakter waarbij de locaties actief in verbinding met de wijk staan en ook het activiteitenaanbod is gemoderniseerd.
Binnen het programma Langer Thuis van het ministerie van VWS en BZK is het experiment All-inclusive georganiseerd. Het experiment is gericht op het ondersteunen van koplopers die bezig zijn verzorgingshuiscapaciteit om te zetten naar een aanbod verzorgd wonen op de particuliere markt.
Al eerder was WZH op de locatie Schoorwijck gestart met de pilot ‘Scheiden wonen zorg’. Er is inmiddels veel informatie beschikbaar. Deze is echter versnipperd. Ook verloopt de implementatie minder voortvarend dan verwacht. Daar wil directie/bestuur wat aan doen.
Sinds een aantal maanden waren er bij De Koperhorst, naast de drie groepen die al 2 jaar bestaan, twee nieuwe afdelingen Kleinschalig Wonen voor dementerende ouderen gestart. Ondanks alle inspanningen, bleven er haperingen en was er het beeld dat er nog mogelijkheden voor verbetering waren.
In 2014 is het Centraal Fonds Volkshuisvesting (tegenwoordige Woonautoriteit) gestart met een themaonderzoek naar corporaties met zorgvastgoed. Aanleiding hiervoor zijn de gewijzigde regels in de zorg die van invloed kunnen zijn op corporaties die zorgcomplexen verhuren aan zorginstellingen.
Door de extramuralisering zal er voor de ABC gemeenten (Breda, Alphen-Chaam) een capaciteitsreductie moeten plaatsvinden. Deze ontwikkeling betekent dat Elisabeth een deel van haar intramurale capaciteit om gaat bouwen tot extramurale zorgappartementen. Het bestuur heeft besloten een pilot te starten door één van de zorglocaties 100% om te bouwen tot zelfstandig wonen.
Zorgorganisaties zijn door prestatiebekostiging meer risico’s gaan lopen en moeten daardoor steeds integraler naar hun vastgoed gaan kijken. Elisabeth heeft de koe bij de horens gepakt en het bestuur heeft intern de opdracht gegeven om binnen enkele maanden te komen tot een strategisch vastgoedplan.
Een nieuwe tijdsgeest en ook andere producten vragen dat de Koperhorst zich blijft doorontwikkelen om de reeds in gang gezette plannen tot een succes te maken. Na het verstrijken van de periode van het vorige beleidsplan een uitgelezen moment om het strategisch beleidsplan te herijken.
DSV heeft het plan een deel van de vrijkomende intramurale appartementen zelf rechtstreeks te verhuren aan (extramurale) cliënten. Er komt veel bij kijken, maar alle benodigde stappen zijn inmiddels genomen.
Samenwerking krijgt door alle beleidswijzigingen en budgetkortingen die er op gemeente, zorg, welzijn en corporatie afkomen een andere dynamiek. De opgave die er ligt is focus in beleid aan te brengen en (waar mogelijk samen) ‘meer met minder’ middelen te kunnen realiseren.
DrieGasthuizenGroep wilde zelf haar Strategisch Vastgoedplan opstellen. Vanwege de complexe materie zochten zij naar begeleiding op afstand, 1+1=2
Door de extramuralisering moet de Koperhorst een deel van de AWBZ capaciteit afbouwen. Opgave was om op zoek te gaan naar nieuwe arrangementen en verdienmodellen en te ondersteunen bij de implementatie.
ActiZ constateert dat er bij zorgorganisaties veel vragen zijn rond verhuur van appartementen. Wat is precies kale huurprijs, wat mag middels servicekosten worden verrekend en hoe om te gaan met vergoeding voor aanvullende diensten?
Gemeente Houten maakt serieus werk van de extramuralisering, onderzoekt de effecten voor haar gemeente en stelt een plan van aanpak op dat zij de komende periode verder uit gaat werken.
Bij de implementatie van het scheiden van wonen en zorg op de locatie DrieGasthuis komt veel kijken. De implementatie vordert gestaag. De aanmeldingen voor de woonzorgstudio's lopen goed.
Om de ambities in het ondernemingsplan van Stichting De Wering meer handen en voeten te kunnen geven, zijn kansen voor productontwikkeling onderzocht en ontstond zicht op nieuwe verdienmodellen.
De corporatie is gevraagd of zij (delen van) het vastgoed van de lokale zorgorganisatie over wil nemen. Belangen en risico's zijn in beeld gebracht. Op basis hiervan kon De corporatie de waarde van het vastgoed bepalen en heeft een bod uitgebracht op 2 van de 3 locaties.
Ten behoeve van de herontwikkeling zijn stapsgewijs de ideeen rond de locatie en de samenwerking verkend. Het resultaat was dat er een door beide partijen gedragen voorkeursscenario is ontstaan met bijbehorende uitgangspunten voor planontwikkeling.
Woningstichting heeft aan Ellen Olde Bijvank gevraagd om hen te ondersteunen bij de waardebepaling van de twee etages van een wooncomplex plus daarbij een goede en gedegen scenarioanalyse uit te voeren.
ZONL en Mercatus bundelen hun krachten om de omvangrijke vernieuwingsopgave op te pakken. In een drietal workshops is tot een gezamenlijke visie op de samenwerking en deels planvorming gekomen.
Het bestuur van een Goededoelenstichting wilde bij voorkeur een zorgvastgoedlocatie verkopen, zodat meer liquide middelen vrij zouden komen die zij weer kunnen benutten. Ellen Olde Bijvank heeft hen ondersteund bij de besluitvorming hieromtrent.
Interview met opdrachtgever Sicco Timmerman, directeur Vastgoed van Omring
Nu de risico's van de vastgoedexploitatie geheel bij de zorgorganisatie zelf komt te liggen, wordt het steeds belangrijker dat Omring strategisch met 25 zorglocaties omgaat. Sicco Timmerman was blij met het resultaat.
De gemeente Oegstgeest, De ABS het Dok en de SKO Oegstgeest hebben het initiatief genomen tot het realiseren van een brede school. Er was nog niet besloten wie de eigenaar van het gebouw wordt . Bij Ellen Olde Bijvank is het verzoek gekomen hen hierbij te ondersteunen.
Ellen Olde Bijvank heeft door middel van twee intensieve brainstormsessies met een tiental medewerkers en cliënten een programma van eisen voor de toekomstige Witte Steen opgesteld.
AlleeWonen is actief in de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed en wil inzicht krijgen in de rol die zij wil spelen in het breed beheer van dit type vastgoed.
Interview met Carlo Oostindie, directeur-bestuurder van Rhiant
Er is de afgelopen periode door twee welzijnsorganisaties een verkenning uitgevoerd naar mogelijke meerwaarde van structurele samenwerking.
Een middelgrote fusiecorporatie uit het westen van het land vroeg om ondersteuning bij het klantgerichter inrichten van het verhuurproces.
Bij de totstandkoming van het ondernemingsplan zijn medewerkers actief betrokken en zijn de doelen voor de komende jaren concreet uitgewerkt. Het ondernemingsplan is door twee Ambachters in een rap verwerkt.
In 2010 heeft Ellen Olde Bijvank woningstichting Valburg gecoacht bij de herijking van het Strategisch Voorraad Beleid uit 2010. In 2013 is zij wederom vanuit de coachende rol betrokken geweest bij de herijking voor de komende jaren.
Om de woonservicezones in Vianen daadwerkelijk te realiseren, was het nodig een goede verbinding te leggen tussen fysiek en sociaal, tussen droom en daad én tussen alle betrokken partijen. Schakelen, verbinden en borgen, daar gaat het om.
Woningstichting Ons Huis was toe aan de herijking van het SVB en hechtte daarbij veel waarde aan draagvlak voor het strategisch voorraadbeleid binnen haar organisatie.
Gemeente Kampen gaat wijkgericht werken en is onder andere in het kader daarvan bezig met de ontwikkeling van woonservicegebieden.
Zorgorganisatie Catharina vormt samen met Woningstichting Openbaar Belang (WOB) en beheerstichting de Drie Gasthuizen Groep (DGG). Naast strategieën voor het zorgvastgoed, zijn ook strategieën geformuleerd voor de appartementen en reguliere woningen.
Ellen Olde Bijvank heeft voor Woningstichting Hellendoorn een quick scan gemaakt met betrekking tot de haalbaarheid van een voorgenomen nieuwbouwproject met een zorginstelling.
Ellen Olde Bijvank heeft aan de hand van een viertal interactieve sessies (met daarbij een brede vertegenwoordiging van mensen binnen AlleeWonen) een afwegingskader opgesteld.
Gemeentelijk vastgoed bestaat uit een breed palet van gebouwen (scholen, het stadhuis, monumentale panden en sport- en welzijnsaccommodaties). De gemeente wilde meer (financieel en maatschappelijk) rendement uit het vastgoed halen.
De gemeente Steenwijkerland heeft met ondersteuning van Ellen Olde Bijvank, het voortouw genomen om een kader met uitgangspunten, in gezamenlijkheid met betrokken partijen in Steenwijkerland, verder uit te werken en te concretiseren.
Ellen Olde Bijvank is gevraagd de ontwikkeling van strategisch voorraadbeleid te begeleiden, waarbij aandacht voor de implementatie integraal onderdeel uitmaakt van de opdracht.
De projectgroep voor de Wijk Oosterheide in Oosterhout (NB) wilde graag de opgave voor de toegankelijkheid van woningen in beeld brengen. Het ging om zowel corporatiebezit als om mensen die een eigen woning bezitten.
Ellen Olde Bijvank heeft beide opgegeven huurbedragen geanalyseerd en uitgesplitst naar onder andere de vergoeding voor kapitaallasten en de vergoeding voor instandhouding. Uit de analyse bleek dat het verschil verklaarbaar.
In Garderen is het nieuwe multifunctionele gebouw Kruimelstaete opgeleverd dat onder meer bestaat uit woningen voor ouderen vanaf 55 jaar mét en zonder zorgvraag.
Woningstichting Nieuwkoop gaf samen met Stichting Kulturhus Nieuwkoop, WIJdezorg en de bibliotheek gestalte aan de ontwikkeling van een kulturhus.
Ellen Olde Bijvank is door de corporaties Rijswijk Wonen en Vidomes Rijswijk gevraagd om de concrete ontwikkeling van de woonservicezone een impuls te geven en het klantperspectief meer verweven te krijgen in de ontwikkeling van de woonservicezone.
In Roosendaal zijn plannen voor een transformatie van een verouderd bedrijventerrein (Spoorhavengebied) naar een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatiegebied in het hart van de stad.
Ellen Olde Bijvank is in 2007 gevraagd om EMM te ondersteunen bij het volledig in beeld brengen van zowel de opgave als de (mogelijke) consequenties ervan voor de organisatie.
Op één van de locaties nabij het centrum van Den Bosch beschikt Omnia Wonen over een in 1964 gebouwde galerijflat met in totaal circa 144 appartementen.
Vanwege de steeds lastig wordende verhuurbaarheid, wilden Habion en Stichting Walterbosch de toekomstige (on)mogelijkheden op de locatie nader onderzoeken.
Het doel voor Ellen Olde Bijvank was om helder te krijgen welke strategie optimaal is voor het complex Het Oude Land.
Stichting De Goede Zorg in Apeldoorn biedt huisvesting en diverse vormen van zorgverlening aan ouderen.
Stichting Woon- en zorgcentra Gemeente Voorst is een organisatie die zich richt op alle ouderen in de gemeente Voorst.
Ellen Olde Bijvank heeft een vraag- en aanbodanalyse uitgevoerd op de gebieden wonen, welzijn en zorg.
Het reeds bestaande Programma van Wensen was nog niet af. Er bleven steeds discussie terugkomen waar men niet uitkwam.
Er is door de Futuracorporaties aangegeven dat zij het belangrijk vinden levensloopbestendige woningen te willen realiseren.